BOEING 787 DREAMLINER

de ADMIN la 17.03.2020

Boeing 787 Dreamliner este un avion de pasageri ultramodern bimotor lung-curier de mare capacitate, cu două culoare (widebody). Este primul avion de pasageri construit în principal din materiale compozite, asigurând economie mai mare de combustibil și costuri mai reduse de întreținere. 787 a fost numit inițial 7E7, numele fiindu-i schimbat la finalizarea designului. Inițial, Boeing a oferit un model numit Sonic Cruiser, un avion mai rapid decât modelele curente, cu consum similar al avioanelor convenționale (precum Boeing 767). Creșterea prețului petrolului, dar și problemele industriei aviatice americane au făcut ca proiectul să fie restructurat - Boeing a realizat un avion nou care să asigure viteze similare cu cele actuale, dar la o autonomie și un consum de combustibil mai mic cu 20-30%.

Proiectul a făcut parte din programul Yellowstone (sub numele Y2), program care propune înlocuirea întregii serii Boeing cu avioane bazate pe materiale compozite, fiind primul din seria de 3 avioane. Pe lângă folosirea materialelor compozite, avionul mai are câteva tehnologii revoluționare, printre care folosirea unor compresoare electrice pentru asigurarea aerului în cabină în locul folosirii aerului provenit din motor. În plus, este oferit cu o serie nouă de motoare - General Electric GEnx și Rolls Royce Trent 1000, asigurând eficiență sporită.

O mare parte din componente sunt fabricate de către partenerii Boeing din întreaga lume, subansamble mari fiind livrate gata asamblate (precum aripile și fuselajul). Astfel, aripile sunt fabricate în Japonia, stabilizatoarele în Italia, flapsurile și eleroanele în Australia, ușile în Franța și Suedia, segmentele de fuselaj în Carolina de Sud, SUA iar asamblarea finală are loc la fabrica Boeing de lângă Seattle. Pentru transportul componentelor, s-a considerat că utilizarea transportului naval ar fi prea greoaie, așa că Boeing a convertit 4 Boeing 747 special pentru transportul acestor încărcături voluminoase. Boeing dorește ca, în vârful producției, să scoată de pe linia de fabricație un avion la fiecare 3 zile.

Din cauza tehnologiei revoluționare, concurența de la Airbus s-a arătat foarte neîncrezătoare în proiect, considerându-l imposibil de realizat.

Avionul a fost prezentat pe 8 iulie 2007, primul zbor fiind amânat câteva luni în urma unor probleme cu linia de producție.

Boeing 787 Dreamliner este un avion de pasageri ultramodern bimotor lung-curier…

de ADMIN la 17.03.2020

World of Tanks (rom. - Lumea tancurilor) este un joc video MMO (engleză: Massively…

de ADMIN la 18.03.2020

Pinguinii din Madagascar (engleză: The Penguins of Madagascar) este un serial…

de ADMIN la 18.03.2020
0 COMENTARII
LASA UN COMENTARIU
BACK TO TOP